Otyłość

OTYŁOŚĆ POKARMOWA, czyli PROSTA

Nazywa się tak, gdyż wiadomo jak powstała i jest łatwa w leczeniu, o ile zastosujemy się do rozsądnych, smacznych i łatwych do zastosowania zasad żywienia. Poniżej wspomnę tylko o rzadkich, trudnych do leczenia przyczynach otyłości.

Otyłość stanowi rozwijającą się na całym świecie epidemię. Sama, będąc istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy, ma niekorzystny wpływ na wiele dalszych czynników ryzyka tej choroby takich jak nadciśnienie tętnicze i cukrzyca typu 2.

W ostatnich latach poglądy na temat leczenia otyłości i związanych z nią czynników ryzyka zaczynają się zmieniać. Szczególnie dotyczy to poglądów na temat diety. Świadczą o tym niedawno opublikowane zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, które wskazują na konieczność ograniczenia spożycia węglowodanów, czy też pojawienie się propozycji nowej piramidy żywieniowej doktora Waltera Willeta i jego współpracowników z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego, która m.in.: u podstawy nie ma już produktów węglowodanowych (wręcz je ogranicza), zawiera sporo tłuszczów roślinnych, zezwala na spożycie większych ilości jaj.

PRZYCZYNY OTYŁOŚCI

ROZPOZNANIE OTYŁOŚCI

EPIDEMIOLOGIA OTYŁOŚCI

TYPY OTYŁOŚCI

POWIKŁANIA OTYŁOŚCI